måndag 19 juli 2010

KÖKSBORD

Sedan jag & Thomas flyttade hit till hans hem-gård, så har vi bytt bord i köket fleeeera gånger! De har varit nya, gamla, vita, bruna osv....
Men vi har väl helst viljat ha ett rejält bord där många får plats att sitta samtidigt. Det här vita har fungerat rätt bra, men...


Det är tur att man är "om sig & kring sig"..... för NU har vi hittat det "rätta" köksbordet!
Ett riktigt gammalt bockbords underede. Jippie!!
På sidorna finns några "kugghjul" i trä, som vi inte vet vad de har använts till. Vi kommer dock att ha kvar dom. Här tar sambon tar bort en massa små nubb, innan en ny bordsskiva sätts dit.

Frågan är....
HUR ska vi behandla den nya skivan (av gran) , så att den blir sådär fint brun/grå som övriga bordet. Jag vill helst inte att det ska vara för glansigt, & absolut INTE lackat! Men ändå någolunda lätt att hålla ren/fräsch. Vax, linolja, bets....tar Tackasamt emot bra tips & råd.Sommardagarna/kvällarna är så härliga nu. Barnen drar med mig & T på dagen till våran lilla "badstrand" som ligger några hundra meter från gården & om kvällarna åker vi & fiskar. Det är LYCKA för mig! Dock lider min semester tyvärr mot sitt slut, men sommaren har ju masssssor att erbjuda ändå.

Njut av sommaren...JUST NU!

(Ps: det vita köksbordet med 2 iläggs skivor kommer jag att lägga ut på Blocket inom kort. Tänkte mig 450-//madelene

18 kommentarer:

Eva Linnea sa...

Vilket härligt STORT bord! Där får ni bra med plats. Har ingen aning om hur, man behandlar eller inte behandlar trä för att det ska få den "rätta" ytan.
Googla på det, som man gör nu för tiden.
Kram

♥ Pia... sa...

Hej vilket vackert bord... ja jag vet inte vad du skulle använda dej av för att få ett gammalt stuk...järnvitrol..går det att använda inne tro??..kanske lite tokigt..det var det enda jag kom på..hoppas det löser sej..fråga på någon färgbutik..gysinge eller nåt..kram..Pia

Marita sa...

Vilket skitsnyggt bord ni har fixat!! Underredet är ju helt underbart!!
Varför inte gno in bordet i pigmenterad olja?? Kolla med någon byggnadsvårdsbutik. De kan säkert tipsa. Det finns ju en i Gysinge och en i Nacka i Stockholm.
kramis, Marita

Ullis/Leva på landet sa...

Så snyggt det blev. Vi har ett lärkbord som jag var så trött på. Där målade jag underredet men skivan ville vi inte måla så då tipsade färgbutiken om att betsa och sedan styrka på en hårdvax. Jag är jättenöjd. Fast underredet är grått så valde vi vitbets till skivan. Finns ju i många olika kulörer. Det som är bra med vaxet är ju att det är lätt att slipa och dra på ett nytt lager om det blir skadat.
Kram Ullis

Elisabeth sa...

Hejsan!!!
Jag vet att det finns nån syra man kan stryka på trä så det blir så där silver grått... som gammalt trä... fråga på färghandeln... vi använde det på en stuga som renoverades fast då på fasaden men det borde väl gå att annvända på ett bord med tycker jag...
Kram <3

StrandviksVillan sa...

Så mysigt vid er matplats! Har länge tänkt på att flytta vår kökssoffa framför fönstret, tror jag ska pröva på ikväll :)
Linolja har jag behandlat med och med tiden blev furun väldigt orange, så det skulle inte jag rösta för. Skulle tro att en bets kunde bli bra, sen behandla med en möbelolja för att det ska vara lättare att torka av och hålla rent. Vi har ett matbord i obehandlad ek som vi oljar då och då.

Idag har jag sista dagen ledigt... snyft! Ha så skönt resten av din semester!
kram, Ann-Christine

Gabriella Ö sa...

Hej

Vilket fint bord! Jag skulle helt klart satsa på hårdvaxolja! Vill du ha det ljust kan du använda vitpigmenterat lut först. Blir jättefint och bra yta!

Ha de bra

tre nyanser av vitt sa...

Hej
Vilket fint bord ni gjort. Jag har tyvärr inga tips om ytbehandling.
Kram Marie

Anonym sa...

Skriver för första gången hos dig, hittade din jättefina blogg via Lantlifs-Anette.
"Kulturarvet", byggnadsvårdsbutiken i Östersund, finns ju nära och kan säkert tipsa! "Åre byggnadsvård" också.
Kajsa

Galleri Hönshuset sa...

Hej

oh vilket bord =) Vi byggde ett eget stort bord eftersom vi inte hittade nåt som vi gillade i butikerna. Så fantastiskt när man kan sitta 14 personer utan problem runt bordet =)

Svårt det där. Järnvitriol tycker jag också är fint, men då måste bordet stå ute länge för att den ska få den fina ytan (det är, när den står ute, som den blir så där härligt grå, har jag för mig) men frågan är om den är så pass giftig så att den är gjord för att vara utomhus"färg" eller om man kan ta in den...vet ej, du får höra med färghandeln =)

Ska bli kul och få se resultatet ia.f.
Ha det gott. Kram Pirre

nea i det gula huset sa...

Ert bord är sååå snyggt!
Det gamla bordet är oxå fin men ert nya är det ngt speciellt med! :)

Jag vill oxå hitta ett "nytt" bord! Ngt förslag på vad som passar till ikke målade äppletstolar?

Ha en riktigt fin helg!
//Nea

My Lovely Home sa...

Hej ville bara meddela att jag byter bloggadress till mylovelyhomeno11.blogspot.com (pga flytt) annars funkar inte länken till mig. Ha en skön vecka. Kram Johanna

Pia sa...

Ååhhh, en så fin blogg jag nu besökt! Du har det helt fantastiskt och ditt nya bord är ju en dröm!
En ska om behandlingen av bordsytan; om du oljar eller vaxar, kan du aldrig mera göra något annat åt ytan, för de ämnen sugs så djupt in i trät och stöter bort allt annat! men skit i det, om du hittat den rätta metoden/ytan!

Kramis/Pia

Unknown sa...

Hejsan!

Vilket vackert underrede. Jag tror att det har använts till att tillverka täcken för i tiden. Vi har ett liknande på logen i vår sommarstuga. Man spännde ut täcket med på något vis med de där kugghjulet för att komma åt att sy genom alla lagren. Ungefär som när man kviltar typ.

Har lite idéer om att ta hem mitt och göra just täcken på den men i dag är det inte mer än en idé för jag har så mycket annat att göra. =)

Rekommenderar någon form av vax för att ha kvar den där härliga känslan av obehandlat. Linolja är ju lite opraktiskt om det ska vara mat på, det är ju inte alltid man har tallrikar.

Det går att behandla bordet och sen vaxa det eller också har du pigment direkt i vaxet.

Lycka till med det vackra bordet, som jag antar är klart för länge sen.

Kram,
Maria/Javabönan

Lantmusen sa...

Superfint bord, precis i min smak!
Önskar Dig en trevlig helg!

Hanna sa...

Spana gärna in min blogg på http://wordsbyme.se. Där hittar du modekollage, foton, livsbetraktelser m.m. Trevlig kväll!

Anonym sa...

Maria har rätt; du har en gammal täckstol som användes för att sy täcken. Två tyglager med vadd emellan som sedan quiltas för hand.
Härlig idee att använda det till bordsunderrede!
Mysig blogg också! Hit återkommer jag gärna.

Frida - fridasbetraktelser sa...

Åh en sånt fint bord!! Precis ett sånt som jag vill ha! Har ni gjort allting själv?